Gewest

Stien Kaiser overleden

Ze was een laatbloeier, maar toen ze eenmaal haar plek had veroverd in het vaderlandse schaatsbestel, viel Stien Kaiser niet meer te temmen. De vrouw die Nederland de eerste wereldtitel Allround schonk, olympisch kampioene werd en talloze andere titels bemachtigde, is op 23 juni 2022 overleden. Stien Kaiser was erelid van KNSB Gewest Zuid-Holland.

De in Delft geboren Kaiser (20 mei 1938) beleefde haar hoogtijdagen aan het eind van de jaren ’60 en de beginjaren ’70. Laat begonnen met de sport bleek geregeld dat haar leeftijd een extra obstakel was om echt ruim baan te krijgen. Zo werd ze tegengewerkt toen haar gewestelijke trainer haar voordroeg om mee te gaan op trainingskamp naar Noorwegen met de nationale selectie. Kaiser was met haar 25 te oud.

De resultaten op het hoogste niveau kwamen naderhand toch. Haar eerste podiumplaats, de eerste Nederlandse bij het WK Allround, haalde zij in 1965. Ondanks een knieblessure pikte ze het brons in. Kaiser kon beter en dat etaleerde ze in 1967 door op de baan van Deventer de wereldtitel op te eisen (met drie afstandszeges). Op die prestatie volgde een mooie onderscheiding: aan het eind van het jaar werd ze uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Het seizoen erop prolongeerde ze de titel; de ontknoping van dat wereldkampioenschap kreeg een prachtig oranje tintje, want op het podium in Helsinki stonden ook Ans Schut (zilver) en Carry Geijssen (brons). Bij dat succes hield het niet op. Tijdens de Winterspelen van Grenoble viel Kaiser wederom in de prijzen. Op de 1500 meter en de drie kilometer was er brons. Maar net als in het verhaal van haar WK’s wist Kaiser zichzelf bij het tweede olympisch optreden te overtreffen. Op het ijs van Sapporo (1972), waar ook Ard Schenk zou schitteren, vloog ze naar goud op de 3000 meter. Haar voorsprong op de nummer twee, de Amerikaanse Dianne Holum, van 6,53 seconden is nog altijd de grootste in de geschiedenis van het Olympische vrouwenschaatsen. Bovendien won ze zilver op de 1500 meter.

“Een groot verlies voor de schaatssport in Nederland. Stien is een icoon van het vrouwenschaatsen die de emancipatie van vrouwen in de sport heeft bevorderd door haar prestaties en door wie ze was”, zo reageert Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB op het droevige bericht. Ik heb mooie herinneringen aan haar. Als achtjarig respectievelijk twaalfjarig ventje zag ik haar op televisie medailles winnen in Grenoble en Sapporo. In zwart-wit.”

Bron artikel: https://knsb.nl/nieuws/stien-kaiser-1938-2022/

Bron afbeelding: https://www.schaatsen.nl/nieuws/2022/juni/stien-kaiser-1938-2022/