24 maart is er een algemene afsluiting van de baancompetitie voor alle categorien. Planning hiervan volgt binnenkort. Hieronder de tussenstanden van de Pupillen en de Junioren C, de overige tussenstanden volgen z.s.m.

Bij rijders die alle wedstrijden hebben gereden, telt het slechtste resultaat niet meer. En wie één wedstrijdn miste, heeft daar dus ook geen nadeel van.

Sinds seizoen 2021/’22 werken we in de klassementen met een nieuwigheid, Dat is het schrapresultaat. Dat betekent dat het slechtste resultaat van een rijder in de reeks wedstrijden vervalt. Hiermee is een slechte dag, een valpartij, DQ of afwezigheid niet meteen nadelig voor je klassement. Alleen de uitslag van de finalewedstrijd aan het eind van het seizoen telt voor iedereen mee – als je daar tenminste aan meedoet. Hieronder vind je alle actuele klassementen voorafgaand aan de finale. De geschrapte uitslagen zijn grijs gemarkeerd. Wij wensen jullie een mooie finale toe!

Alle klassementen 2023-’24

Pupillen

Junioren

Toelichting bij de opzet van de baancompetitie

Sinds oktober 2012 kennen we bij het langebaanschaatsen op de Uithof een baancompetitie per leeftijdscategorie. Gespreid over het seizoen gaat het steeds om 4 tot 6 wedstrijden, met een variatie in afstanden. Dit alles wordt per leeftijdscategorie afgerond met een finale en prijsuitreiking in januari of februari.

Voor jongens en meisjes (of: heren en dames) wordt een apart klassement opgemaakt, maar verder is het voor elke leeftijdscategorie een ongedeelde competitie. De wedstrijd wordt dus niet gesplitst in snelheidsklassen. Dat betekent dat een junior B die geen snelle 1000 of 1500 meter rijdt, maar wel goed kan starten, op de 100 en 300 meter ook eens tegen gelijkwaardige tegenstanders kan rijden. Of het op een avond slecht weer is, maakt niet uit. Het gaat er alleen om hoeveel anderen je achter je houdt. En wie te vaak wegblijft, loopt punten mis voor het eindklassement.

Zo zorgen we dat rijders niet alleen naar de ijsbaan komen om hun PR te verbeteren, maar ook om hun krachten te meten met leeftijdgenoten. Er blijven ook ‘losse’ wedstrijden bestaan, om verschillende groepen rijders de afstanden te bieden waar ze aan toe zijn.

Voor de puntentelling in de baancompetitie gelden de volgende regels:

  • Per wedstrijd wordt op basis van het eindklassement per leeftijdscategorie een ranglijst opgesteld
  • Op basis hiervan worden ‘worldcup’-punten toegekend (nr 1 krijgt 150 punt, nr 2 een paar punten minder en zo verder omlaag) 
  • Wie op een dag op één of meer afstanden niet geklasseerd is, verdient geen punten
  • NIEUW: voorafgaand aan de finale wordt van rijders die alle keren meededen, het zwakste resultaat geschrapt.

Na de finale worden de punten over het hele seizoen bij elkaar opgeteld tot een eindklassement.

Bij gelijk aantal punten is de uitslag van de finalewedstrijd beslissend. Er is géén officieel ploegenklassement.

Als een leeftijdscategorie meer dan 40 deelnemers telt, wordt er indien mogelijk gesplitst (voorbeelden: pupillen, heren neo- en senioren). Als een leeftijdscategorie minder dan 10 deelnemers telt, wordt deze indien mogelijk gebundeld met een aangrenzende categorie (voorbeeld: dames neo- en senioren, dames masters

NB: Aan het einde van het seizoen zullen klasse-1-rijders mee rijden in de baancompetitie, zij zullen echter niet meetellen in de puntentelling van het baancompetitie klassement.