Gewest

Wereldrecordpoging: Chris Kools gaat 24 uur non-stop rondjes rijden op De Uithof

Chris Kools (59) uit ‘s-Gravenzande weet precies waar hij aan begint. ,,Dat is het erge”, lacht hij als hem wordt gevraagd wat hem toch bezielt om precies 1710 rondjes binnen 24 uur op een ijsbaan te gaan rijden. Hij wil hiermee een nieuw wereldrecord vestigen om aandacht te vragen voor de barre tijden die ijsbanen nu doormaken met de hoge energieprijzen.

Een schaatsgek mag je Kools gerust noemen. Sinds hij de liefde voor sport in 2008 ontdekte, is hij niet meer van de ijsbaan te slaan. Elke maandag, woensdag en zaterdag rijdt hij zijn rondjes op De Uithof in Den Haag. En soms pakt hij ook de vrijdag en de zondag mee. Het leverde hem met zijn ruim 13.300 afgelegde rondjes al het baanrecord op over het afgelopen jaar. ,,En dan begint het toch te kriebelen. Als dat kan, wil ik ook weleens zoveel mogelijk rondjes op één dag”, zegt hij.

Drie keer de elfstedentocht

Kools hoopt zelfs het wereldrecord te kunnen verslaan. Dat stamt al uit 1994. Roelof Kruidhof vestigde het op een baan in het Italiaanse Baselga. Daarna is ook in Nederland meerdere malen geprobeerd het record te breken, maar tot dusver is dat niemand gelukt. Kools moet om het te halen 655 kilometer non-stop schaatsen. Dat zijn meer dan drie elfstedentochten of precies 1710 rondjes van niet meer dan 50 seconden per rondje.

Het klinkt als een onmogelijke prestatie en toch denkt Kools dat hij het kan. Hij heeft al twee marathons van 24 uur op zijn naam staan, alleen dan met skeelers. Gemiddeld schaatst hij nu 42 seconden per rondje, dus Kools zou genoeg tijd moeten hebben, rekent hij voor. ,,Maar je moet niet te hard gaan.”

Dat het zwaar gaat worden, daar twijfelt hij niet aan. Al probeert hij zo goed mogelijk voorbereid op het ijs te staan. De ideale lijn heeft tijdens zijn duizenden trainingsrondjes al gevonden; een rode streep onder het ijs die precies 385 meter is en in het midden van de baan ligt. Zo voorkomt hij dat hij moet slalommen tussen de langzame rijders aan de buitenzijde en één been teveel belast door te scherpe binnenbochten te nemen.

Tien keer zo veel eten als normaal

Ook bij zijn voeding wordt niets aan het toeval overgelaten. Kools heeft uitgerekend dat hij 21.000 kilocalorieën moet eten om de monsterrit te kunnen volbrengen, tien keer zo veel als normaal voor een volwassen man op een dag. Dat betekent in de dagen voorafgaand heel veel pasta, noedels en eieren eten. En tijdens de rit genoeg fruitsapjes, notenreepjes en bouillon. Maar ook weer niet teveel, want Kools wil voorkomen dat hij naar het toilet moet. ,,Het verhaal gaat dat Kruidhof een katheter gebruikte voor zijn ontlasting. Ik probeer precies zoveel te drinken als ik weer uit zweet.”

Vorig jaar schaatste Kools al eens 9 uur aan één stuk. Het was zo geestdodend dat hij de reclameborden langs de baan achterste voren is gaan lezen om te kijken of hij leuke woorden met de letters kon maken. Dat was overigens niet bij alle borden een succes: bij Van Koppen Arbeidsrecht schoot hem steeds het woord ‘nokken’ te binnen. ,,Maar stoppen gingen we natuurlijk niet doen”, lacht hij.

Met de ijsmeesters heeft Kools afgesproken dat hij ook tijdens de dweilpauzes kan blijven doorschaatsen, iets wat normaal niet mag. ,,Tijdens die 9 uur merkte ik dat het heel moeilijk is om weer op gang te komen als je even hebt stil gestaan. Mijn benen verzuren dan. Je kan beter blijven doorgaan.”

Kools wil met zijn prestatie niet alleen een bijzondere uitdaging voltooien. Hij hoopt ook positieve aandacht te krijgen voor de vele ijsbanen die het door de hoge energieprijzen ontzettend moeilijk hebben. ,,Dus maken we er maar meteen een evenement van.”

Op vrijdag 10 februari om 7:30 start Kools op ijsbaan De Uithof in Den Haag.

Bron: AD