Marathon

Prijzenregen bij spetterende start Oomssport Marathon Cup

door: een toeschouwer
Op zaterdagavond 10 oktober 2020 was het zover: de eerste marathon van het schaatsseizoen stond op de agenda. Het leek wel een veld met renpaarden die voor het eerst de renbaan mochten betreden. Hoewel hier en daar de twijfel toesloeg en er luid geroepen werd: “Ik heb niet zoveel gedaan deze zomer” (terwijl je elkaar geregeld op de fiets tegenkwam), om vervolgens verdacht hoog te eindigen in de eindklassering. Dit was dus duidelijk een tactiek om de tegenstanders zand in de ogen te strooien.
Ondanks de coronamaatregelen, heeft de organisatie het weer dik voor elkaar! De wedstrijden waren weliswaar zonder publiek, wat voor sommige ouders even wennen was, omdat ze hun kinderen niet konden zien strijden op het ijs. Helaas moest iedereen zich in deze tijd een beetje aanpassen, en daar deed over het algemeen ook niemand moeilijk over.

Ook was dit jaar de trouwe hoofdsponsor Oomssport weer van de partij om de gehele competitie te sponsoren, waarmee zij de eerste vijf in alle klassementen hebben mogen verblijden met een tegoedbon. Ook was dit jaar Van Koppen Arbeidsrecht (VKA) voor het tweede jaar van de partij als sponsor, zij sponseren bij startgroep 1, 2 en 3 de sprintpremie. Ook was er dit jaar voor iedere deelnemer een Van Koppen Arbeidsrecht bidon, zodat de deelnemers genoeg vocht tot zich kunnen nemen bij de trainingen en de wedstrijden. Toen Janneke (VKA) dit aangaf bij Sportvoeding Webshop vonden zij dit zo’n leuk idee en dachten zij gelijk mee, want “Goed is niet goed als je beter kan zijn”. Dus gaven zij voor alle rijders Hydrate Electrolyte bruistabletten mee om de elektrolyten, mineralen, en zouten aan te vullen. Zo begonnen de rijders in éxtra goede conditie aan de wedstrijd.


Tijdens de wedstrijden werd hard gestreden, er waren veel schaatsers aan elkaar gewaagd, waardoor je ooggetuige was van mooie en zware sprints. Na afloop waren er een hoop blije gezichten, het zat er weer op. Door de coronamaatregelen was er helaas geen mogelijkheid om bij te praten in het Grand Café van De Uithof, waar normaliter onder het genot van een al dan niet alcoholistische versnapering de geleverde prestaties steeds ‘groter’ werden in de loop van de avond. Hopelijk is dit snel weer mogelijk! Voor nu is de kop eraf en dat kunnen een hoop competities niet zeggen, hier mogen we dus dankbaar voor zijn. Wij blijven trainen want net zoals bij de Elfstedentocht geldt: je weet niet wanneer de volgende wedstrijd is. Een ding is zeker: Hij komt elke dag een dag dichterbij!


Corona update 3 november
door: GTC Marathon
Baancompetitie (Oomssport Cup), Gewestelijk Kampioenschap en 6-Banentoernooi
De wedstrijden van de baancompetitie zijn afgelast tot en met 28 november. Voor wat betreft het Gewestelijk Kampioenschap (ZHK): mocht er geen versoepeling van de maatregelen meer volgen voor dit jaar 2020, dan zijn we genoodzaakt ook deze wedstrijd op 13 december af te gelasten. De GTC Marathon zal in dat geval hoe dan ook op zoek gaan naar een alternatieve datum in het nieuwe jaar voor dit kampioenschap.

Herstart activiteiten
Op een gegeven moment, wanneer in een persconferentie versoepelde maatregelen worden afgekondigd en de competities mogen weer plaatsvinden, dan zullen we deze hervatten. De kalender zoals deze nu staat, blijft staan. De enige aanpassing zal dan mogelijk het Gewestelijk Kampioenschap zijn. In een heel uitzonderlijk gunstig geval dat we dit jaar nog opnieuw mogen starten met het organiseren van de competitie, zouden we de vrijdagavond (18-12) of zaterdagavond (19-12) nog kunnen verkennen.

We mogen van geluk spreken dat het schaatsen op de publieke uren en het trainen nog mogelijk was en hopen dat als we ons massaal aan de afspraken houden op en rond het ijs, dat we dit nog kunnen blijven doen. Op De Uithof die er ook alles aan doet om dit voor veel schaatsliefhebbers mogelijk te maken, voor nu nog niet bekend hoe de aanscherping uitpakt. We koesteren deze kleine dingen die we dan nog wel hebben. GTC Marathon wenst jullie veel sterkte en gezondheid de komende tijd.