GewestShorttrack

In memoriam: Lara van Ruijven

Shorttrackster Lara van Ruijven is deze week op 27-jarige leeftijd overleden.

Zij laat een enorme leegte achter voor iedereen die van haar hield. Voor haar familie, vrienden, haar sportteam en de vele betrokkenen in de sportwereld en daarbuiten.

Lara van Ruijven groeide op in Naaldwijk. Een sportief multitalent dat naast schaatsen ook actief was in tennis en hockey. Bij HVHW ontwikkelde zij zich als langebaanschaatser, maar vond uiteindelijk haar grote passie in het shorttrack. Op haar zeventiende werd van Ruijven geselecteerd voor Jong Oranje. Kort daarna maakte ze de overstap naar de nationale selectie.

Van Ruijven ontpopt zich als een onmisbaar lid van het vrouwenteam dat op de relay een steeds hechter collectief wordt. Met Van Ruijven in de gelederen wordt het vrouwenteam vijf keer Europees kampioen. In 2018 veroveren zij zilver op de WK in Montréal. Met een wereldrecord in de B-finale.

Ook individueel stond van Ruijven haar mannetje. Na meerdere keren de nationale juniorentitel te hebben veroverd werd zij in 2015 Nederlands kampioen bij de senioren. Op 9 maart 2019 schrijft Lara van Ruijven shorttrackgeschiedenis door als eerste Nederlandse de wereldtitel op een individuele afstand te veroveren. In Sofia pakt zij na een chaotische finale goud op de 500 meter.

Haar vrienden en teamgenoten omschrijven haar als lief, sociaal en bescheiden. Een warm mens die altijd voor een ander klaar staat. Als sporter staat zij bekend om haar doorzettingsvermogen en ijzeren discipline. Het maakt haar tot de stille motor, maar onmisbare kracht van het shorttrackteam.

Tijdens een trainingskamp met de nationale shorttrackploeg in Zuid-Frankrijk gaat het mis. Van Ruijven wordt ziek en wordt opgenomen in een ziekenhuis. Een auto-immuunstoornis, luidt de diagnose. Met man en macht wordt geprobeerd het tij te keren, de hele schaatswereld en daarbuiten leeft intens mee. Maar het mag helaas niet baten. Lara van Ruijven overlijdt op 10 juli 2020.

Wij wensen haar naasten alle sterkte toe.

Bestuur KNSB Gewest Zuid-Holland