GewestKunstrijden

In Memoriam: Joan Haanappel (1940-2024)

Op 23 februari 2024 overleed Joan Haanappel, een prominente figuur in zowel de wereld van het kunstschaatsen als de sportjournalistiek. Geboren op 13 november 1940 in Den Haag, liet ze een erfenis achter die de grenzen van haar tijd en discipline overstijgt.

Joan Haanappel begon haar opmerkelijke carrière als kunstschaatser bij de Haagsche ijsclub Houtrust. Samen met Sjoukje Dijkstra zette ze vanaf de jaren ’50 Nederland op de kaart in een sport die destijds weinig bekendheid genoot in ons land.

Haar indrukwekkende prestaties, waaronder vier Nederlandse titels en driemaal een bronzen medaille op Europese kampioenschappen, evenals deelname aan twee Olympische Winterspelen, getuigen van haar vastberadenheid en toewijding aan haar ambacht. Na haar afscheid van de wedstrijdsport bracht Joan haar expertise over naar de televisiewereld, waar ze dertig jaar lang commentaar gaf bij het kunstschaatsen voor Studio Sport en later bij Eurosport.

Als lid van het Algemeen Bestuur van de KNSB en als voorzitter van het jurypanel bij het RTL 4-programma Dancing on Ice, droeg Joan bij aan de ontwikkeling en populariteit van het kunstschaatsen, zowel nationaal als internationaal. Haar inzet voor het bevorderen van het Nederlandse kunstrijden werd belichaamd in de stichting die ze in 2008 oprichtte, evenals in de Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs, die jong talent erkent en aanmoedigt.

Op 12 november 2008 ontving Joan de eer om benoemd te worden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, een passende erkenning voor haar buitengewone bijdragen aan de sport en de gemeenschap.

Joan Haanappel zal herinnerd worden als een toegewijde sportvrouw, een deskundige commentator en een visionair die de weg effende voor toekomstige generaties kunstschaatsers. Haar nalatenschap zal voortleven in de harten van hen die ze heeft geïnspireerd en in de blijvende impact die ze heeft achtergelaten op de Nederlandse sportwereld.

Bron foto: Wikipedia/Nationaal archief