LangebaanMarathon

We gaan weer wedstrijden rijden!

Beste schaatsers, trainers en begeleiders,

De 400-meterbaan op de Uithof gaat op 1 oktober weer open. Vanaf 2 oktober beginnen ook weer de trainingen. En een week later starten we ook met de eerste wedstrijden! Dat gaat allemaal weer grotendeels als vanouds, al blijven er in verband met Corona nog enkele beperkingen van kracht. Een apart bericht daarover volgt. Hier gaat het over de wedstrijden.

Langebaanwedstrijden: “Go to the start”

Als dit commando hoort, gevolg door “ready…..” en een piep (want in Den Haag knallen we niet!), is bij een langebaanwedstrijd beland. Hier gaat het om het rijden van tijden over 100, 300, 500 tot en met soms wel 5000 meter. Je probeert natuurlijk je rit te winnen, maar minstens zo belangrijk is het verbeteren van je PR (persoonlijk record), of in elk geval je ST (seizoentijd).

De programma’s voor deze wedstrijden staan weer klaar, tot half november. De eerste wedstrijddag is zondag 10 oktober. Inschrijven kan steeds vanaf de zondag twee weken tevoren en loopt tot de woensdagavond vóór de wedstrijd. Maar als een wedstrijd volloopt, kan de inschrijving eerder sluiten. Als je zeker wilt zijn schrijf dan altijd uiterlijk één week tevoren in.

Snelheidsklassen

Bij de wedstrijden op de Uithof delen wij de rijders altijd in in snelheidsklassen. In het avondprogramma gebeurt dat vaak helemaal dwars op de leeftijdsgroepen. Maar omdat er vorig seizoen bijna geen wedstrijden gereden zijn, verloopt de start van het nieuwe seizoen wat anders dan anders:

  • De klassenindeling is gebaseerd op je beste DenHaag-tijden van 2019-2020
  • We verwachten daarom dat vooral veel jonge rijders snel zullen promoveren naar een snellere klasse
  • Vooral in de avonden zijn de eerste wedstrijden nog vooral op leeftijd ingedeeld
  • Vanaf half november gaan we meer op snelheid indelen. Kijk dan dus goed in welke klasse je zit!

Marathon / massstart

Als je op een goed gedweilde baan een peloton schaatsers samen door de bocht ziet stuiven, een kopgroepje ziet wegrijden en de bel voor de laatste ronde hoort… dan ben je bij een marathonwedstrijd beland. Voor junioren zijn die wedstrijden meestal op zaterdagavond vanaf 20 uur, bij de pupillen meestal aansluitend op het zondagochtend programma – rond 9 uur ’s ochtends. De kalender voor deze wedstrijden vind je hier.

Let op: er kan nog meer nieuws volgen

De baancommissie en de marathoncommissie zijn nog druk bezig met alle voorbereidingen voor het schaatsseizoen. Nog niet alle informatie is compleet. Dus kijk regelmatig op deze website.

Veel schaatsplezier, komend seizoen!

De baancommissie