Europees Goud en Zilver voor shorttrackers Zuid-Holland

publicatie: 23-01-2013

In het Zweedse Malmö behaalde Freek van der Wart afgelopen weekend het Europees Kampioenschap shorttrack. Hét bewijs dat het Nederlandse shorttrack steeds meer in de belangstelling staat, waren de live-reportages van de NOS. De shorttrackers van YVZ en HVHW spelen een belangrijke rol bij die revival van het shorttrack. In Malmö stonden maar liefst vier Zuid-Hollandse shorttrackers aan de start.

Europees Kampioenschap shorttrack voor Freek van der Wart

De meest verrassende rol dit weekend was weggelegd voor een van hen: Freek van der Wart. Freek reed zich op alle afstanden in de finale. Na twee vierde plaatsen op de 1500 en 500 meter was zijn indrukwekkende winst op de 1000 meter de kers op de taart. Freek steeg er mee naar de tweede plaats in het algemeen klassement. In de zinderende en afsluitende 3000 meter greep Freek in twee ijzersterke laatste rondes zijn eerste Europese titel. Hij bleef zijn naaste concurrent Sjinkie Knegt voor. Niels Kerstholt reed drie finales maar viel helaas in de afsluitende 3 km. Hij eindigde op de zesde plaats in het eindklassement.

Naast zijn fantastische prestaties op de individuele afstanden zijn Freek en Niels ook lid van de mannen-relayploeg. Na de Russen in de halve finale nog ruim verslagen te hebben, ging ’t in de finale fout. Freek en Niels moesten met hun Nederlandse team “genoegen nemen” met de zilveren medaille. Freek veroverde dit weekend overigens ook zijn Olympische nominaties op alle afstanden.

Europees Kampioenschap op de aflossing voor Sanne en Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven

Bij de dames moest Sanne van Kerkhof zich helaas voor de individuele afstanden afmelden. Een buikvirus nam teveel van haar krachten weg om succesvol aan al de individuele afstanden deel te kunnen nemen. Haar plaats werd ingenomen door haar zus Yara. Yara schaatste in het individuele toernooi naar een 17e plaats. Haar 13e plaats op de 500 meter was haar beste prestatie.Maar het hoofddoel was de relay. Op die relay bereikten Sanne, Yara en Lara na een spannende strijd met aartsrivaal Italië de A-finale. In die finale gingen de Nederlandse meiden de strijd met de Duitsers, Hongaren en Polen rustig en beheerst aan. Steeds werd ’n plaatsje opgeschoven waardoor Jorien ter Mors vanuit de leidende positie haar werk kon afmaken. Sanne en Yara zijn voor de derde achtereenvolgende keer Europees Kampioen. Een unieke prestatie! Voor Lara was het haar eerste succesvolle optreden met de damesploeg.

Voor samenvatting van de NOS zie: http://nos.nl/artikel/464074-goud-van-der-wart-brons-ter-mors.html

 

 

>>> Terug naar het overzicht
© 2006 - 2019 KNSB Gewest Zuid-Holland | Realisatie: Kant en Klare Site