Oomssport Cup van start op 7 oktober

publicatie: 03-10-2016

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Voor de volgende onderwerpen vragen we veel aandacht. Neem even de tijd om dit bericht tot je te nemen en de informatie (kalender, reglement, etc.) op de website goed te bestuderen, alvorens naar de ijsbaan te gaan...
 
Kalender
De kalender staat online, met de NK Jeugdmarathon op 11 februari 2017 als één van de hoogtepunten van komend seizoen. Later zullen de extra wedstrijden (bijvoorbeeld Flevonice) nog aan de kalender worden toegevoegd. Omdat daar een groot aantal van onze gewestelijke rijders aan deel zullen nemen. Voor de overige landelijke wedstrijden wordt verwezen naar Schaatsen.nl.
 
Reglement
Veiligheid: op het punt veiligheid is het reglement aangepast. Per 1 september 2016 zijn deelnemers aan landelijke (top- en beloftendivisies) en internationale marathon- en mass start wedstrijden verplicht om in een volledig snijvast pak of pak met snijvast materiaal op vitale delen te rijden. Voor overige wedstrijden onder regelgeving van de KNSB geldt eveneens de helmplicht, snijvaste hand-, scheen- en enkelbescherming.
 
Aanmelden en inschrijven: de meeste deelnemers aan de baancompetitie hebben zich daarvoor aangemeld via de vereniging. Mocht je dit nog niet hebben gedaan en wil je toch deelnemen, dan kan dat en meldt je je per e-mail uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de wedstrijd aan bij het wedstrijdsecretariaat. Ook deelnemen met een daglicentie is mogelijk. Lees voor het aanmelden en inschrijven goed de uitgebreide instructie op deze site.
LET OP: aanmelden ter plekke is niet mogelijk!
 
Categorie indeling: Voor nieuwe rijders is de indeling op snelheid, aan de hand van de limieten voor de Langebaan op De Uithof. De top 5 van alle categorieën (behalve D3) van vorig seizoen promoveren naar een volgende startgroep.
Wat betekent dit: Startgroep 3 is de instapgroep, de top 5 van C3/M3 promoveert naar Startgroep 2. Startgroep 2 is de middengroep, de top 5 van D2/C2/M2 promoveert naar Startgroep 1. Deze groep is weer nieuw leven in geblazen en wordt de snelle groep. Startgroep 1 (D1/C1/M1) is dus vanaf dit seizoen niet meer alleen voor deelnemers aan het 6-Banen toernooi. Degradeer je uit het 6-Banen toernooi, dan kom je automatisch ook in deze groep. De deelnemers aan het 6-Banen toernooi kunnen nu ook de competitie op de thuisbaan meerijden. Omgekeerd hebben de niet-6-Banen toernooi deelnemers van Startgroep 1 de mogelijkheid om als gastrijder aan de wedstrijden van het toernooi in Den Haag en Rotterdam deel te nemen.
We verwachten hiermee de grootte van alle groepen en de snelheidsniveaus meer op elkaar afgestemd te krijgen. Zodat het voor een ieder nog aantrekkelijker wordt; we zien bijvoorbeeld de deelnemers aan het 6-Banen toernooi weer op De Uithof!
LET OP: ben je klasse 1+2 of top 5 uit Startgroep 2 van vorig seizoen, dan start jouw seizoen dus een week later, op 14 oktober!
 
Mijn KNSB = jouw KNSB
Dan hebben we nog een klein beetje huiswerk voor de marathonschaatsers: zorg dat je gegevens ook zijn bijgewerkt in Mijn KNSB. Log daarvoor in op: https://mijn.knsb.nl. Er zal steeds meer gebruik gemaakt worden van deze database bij het inschrijven voor wedstrijden. Heb je bij voorbeeld een nieuwe transponder, vul het nummer daar in. En stuur dan direct ook een e-mail naar het wedstrijdsecretariaat.
 
Samenstelling GTC Marathon
Bij de marathoncommissie heeft Brian Goldman het team versterkt en heeft zich ingewerkt als Systeembeheerder. Daarnaast hebben we een nieuwe functie beschreven, die van Vrijwilligerscoördinator. Gert van der Weele gaat hier invulling aan geven en zal de komende tijd werken aan het jury/vrijwilligersbestand en kijken naar de mogelijkheden voor het invullen van de ontstane gaten en de opleidingsbehoefte. Verder is de functie van Baancompetitieleider nieuw. Dit zal door Studentenvereniging Effe Lekker Schaatsen (ELS) worden ingevuld. In het kort houdt dit in: de algehele leiding rondom de baancompetitie.
Er is nog steeds een vacature voor Secretaris. Verder blijft er aandacht benodigd (ook vanuit verenigings- en rijderskant) voor nieuwe juryleden, scheidsrechters. Opleidingen worden door de KNSB gefaciliteerd, vragen hierover kunnen worden gesteld aan de Vrijwilligerscoördinator.
 
Samenstelling jurycorps
In het overleg met de GTC Marathon en de scheidsrechters heeft Leo van den Berg aangegeven nog één seizoen beschikbaar te zijn, naast Engel van Zanten en Paul Vermeulen. We zijn op zoek naar een scheidsrechter, die het vak op korte termijn eigen kan maken en voor de komende jaren de baancompetitie wil leiden. Een extra aankomstrechter is ook nodig. Verder is video en speaker bezetting gewenst.

Hoe kunnen we dit invullen?
Een voorbeeld:
Op de vrijdagavond waar de Jongens en Meisjes Junioren rijden zijn er vaak vaders en moeders. Welke vader of moeder vindt het leuk om achter de video plaats te nemen, of aan baan met de speaker in de hand?!
 
Note van de scheidsrechter: gezien het beperkte aantal juryleden is de kans groot dat het aantal opgenomen rijders tijdens de wedstrijdfinish eigenlijk onvoldoende is. Met 4 juryleden is dit maximaal 9, maar in de praktijk meestal niet meer dan 6 à 7. Als video en transponder goed functioneren is dit geen probleem, maar bij uitval van beide systemen zal er geen uitslag zijn.
 
Beste marathonners en schaatsfans, denken jullie mee?! We wensen jullie weer veel succes en vooral veel plezier het komende seizoen bij het marathonschaatsen!
 
GTC Marathon
 
>>> Terug naar het overzicht
© 2006 - 2019 KNSB Gewest Zuid-Holland | Realisatie: Kant en Klare Site