In memoriam: Paulien van Deutekom, van jeugdschaatser tot wereldkampioene

publicatie: 03-01-2019

Voormalig topschaatster en gewestelijk erelid Paulien van Deutekom is overleden. De wereldkampioene allround van 2008 leed aan longkanker. Ze is 37 jaar geworden. Ze laat haar man en een 1-jarig dochtertje achter. 
 
Paulien van Deutekom is geboren in Den Haag, maar groeide op in Gouda. Ze leerde schaatsen als jeugdschaatser op De Uithof, bij SC Gouda. Zelf zegt de 17-jarige Van Deutekom daarover in het jubileumblad van de club: “Mijn broer zocht eerst een sport en toen zeiden vrienden van ons dat schaatsen wel wat voor hem was. M’n broer leek het niks, maar mij leek het wel leuk, dus ben ik op schaatsen gegaan.” 
 
Paulien maakte deel uit van de Gewestelijke selectie onder leiding van Wim den Elsen. Haar doorbraak kwam relatief laat en onverwacht. Op 24-jarige leeftijd verbreekt ze als gewestelijk rijdster het Nederlands record op de 1.500 meter. In datzelfde jaar debuteert ze op de Olympische Spelen van Turijn met een 13e plaats op diezelfde 1.500 meter. In seizoen 2007-2008 volgt de grote doorbraak. Op het WK in Berlijn wordt “de Deut” wereldkampioen allround, als vijfde Nederlandse vrouw in de historie. Vanwege haar wereldtitels werd de Zuid-Hollandse in 2008 genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar. Die titel ging uiteindelijk naar wielrenster Marianne Vos, maar Van Deutekom kreeg wel de Ard Schenk Award als beste schaatsster van het jaar. In haar woonplaats Gouda werd ze groots gehuldigd en benoemd tot ambassadeur van de stad. Door het Gewest Zuid-Holland werd haar het erelidmaatschap toegekend.
 
Op zoek naar meer succes deed het trainingsbeest van Deutekom er nog een schepje bovenop. Hierop raakt zij echter overtraind. Een overstap naar de Control-ploeg van Jac Orie moest een nieuwe start betekenen. Ze kwam terug, maar het niveau van de wereldtop bleef toch buiten bereik. In het voorjaar van 2012 besloot Paulien haar sportcarrière te beëindigen.
 
Hierna deed ze nog mee aan het tv-programma Expeditie Poolcirkel, waar ze als winnaar uit de bus kwam. Ze rondde haar studie af en analyseerde schaatswedstrijden voor de NOS. Ze ging  aan de slag bij Topsport Amsterdam en werkte daarnaast als leefstijlcoach. 
 
De vele reacties naar aanleiding van het overlijden van Paulien laten zien dat het een bijzonder mens was. Vrolijk, goedlachs en positief. Niet het grootste schaatstalent van haar tijd. Maar met inzet, heel veel inzet, en een ijzeren discipline wist ze het hoogste in haar sport te bereiken. Van jeugdschaatser tot wereldkampioen. Een voorbeeld voor velen. 
 
Wij wensen haar naasten alle sterkte toe.
 
Bestuur KNSB Gewest Zuid-Holland
 
 
Erelijst Paulien van Deutekom
 
Zilver ploegachtervolging WK Afstanden 2007
Nederlands kampioen 1000 meter 2008
Nederlands kampioen 1500 meter 2008
Zilver 1500 meter WK Afstanden 2008
Zilver 3000 meter WK Afstanden 2008
Wereldkampioene ploegachtervolging WK Afstanden 2008
Zilver EK Allround 2008
Wereldkampioene Allround 2008  
Nederlands kampioen 1000 meter 2009
Nederlands kampioen 1500 meter 2009  

 

 

>>> Terug naar het overzicht
© 2006 - 2020 KNSB Gewest Zuid-Holland | Realisatie: Kant en Klare Site